europeDupa ce in 10 august partidul de guvernamant a reprimat cu brutalitate un protestest pasnic initiat de catre romanii din diaspora ce isi doreau sa devenim o tara civilizata din care sa nu-ti mai vina sa pleci, alianta PSD – ALDE impune organizarea unui referendum pe o tema inspirata parca de intoleranta specifica vremurilor intunecate ale evului mediu…

Puţin peste 3,7 milioane de români au participat, până duminică seara, la ora 21:00, la referendumul pentru redefinirea familiei. Organizarea scrutinului, pe parcursul a două zile, a scos din buget peste 163 de milioane de lei şi a mobilizat zeci de mii de oameni, de la poliţişti şi jandarmi până la membri ai secţiilor de votare şi observatori ai organizaţiilor civice.

Într-un singur judeţ, celebru pentru mănăstirile sale, a fost atins pragul necesar pentru validare. Au fost şi secţii de votare în care s-a înregistrat o prezenţă de 400%, dar şi foarte multe în care nu a intrat, în două zile, absolut niciun alegător.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, duminică seară, după închiderea votării, că, potrivit estimărilor USR, prezenţa la urne a fost de 20.41%, ceea ce înseamnă că referendumul nu poate fi validat. „Dincolo de incercările PSD-ALDE de a promova o guvernare prin frică şi minciună, România este o naţiune europeană, o naţiune tolerantă şi modernă, care a refuzat să facă paşi înapoi”, a declarat liderul USR.

Chiar si primarul Iaşiului, Mihai Chirica – membru PSD, consideră că prezenţa scăzută la referendum reflectă starea de spirit a poporului faţă de actuala clasă politică românească.

„Am discutat cu sute de oameni în ultimele două săptămâni de zile. Am fost întrebat: ‘Dar de ce nu spune în mod clar ce se doreşte prin acest referendum ?’, ‘Care ar fi substratul chemării noastre la vot?’, ‘De ce nu se tratează probleme grele ale României şi se aduce în discuţie o asemenea temă inutila ?’. Omul de pe stradă nu mai are încredere in actualii lideri. Au trecut aproape doi ani de zile de când se macină starea de spirit a acestei naţiuni şi nu incapacitatea de a înţelege ceea ce trebuie să facă la un moment dat.”, a declarat Mihai Chirica – primarul Municipiului Iaşi.

Prezenţa scăzută la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie arată că majoritatea românilor sunt îngrijoraţi pentru familiile lor, îi interesează protecţia reală a acestora, şi nu modificarea inutilă a unui articol din Constituţie, care oricum stipuleaza foarte clar statutul familiei in Romania, transmite duminică seară Asociaţia Accept.

„Împreună, prin boicot, am arătat că noi, cetăţenii, dorim o Românie a valorilor democratice, o ţară în care respectul, egalitatea şi bunul simţ ghidează societatea. Astăzi am arătat că nu putem fi păcăliţi de o agendă politică care ne îndeamnă la ură şi dezbinare, am arătat că cei mai mulţi dintre noi credem că drepturile omului nu se votează la referendum. Electoratul şi-a afirmat, încă o dată, ataşamentul faţă de parcursul european al ţării noastre şi faţă de valorile noastre comune, bazate pe demnitatea fiecărui om, indiferent de orientarea sa sexuală”, transmite Asociaţia Accept.

„Românii nu pot fi păcăliţi de ură, ci au nevoie de protecţia substanţială a familiilor lor. De asemenea, suntem mândri să facem parte dintr-o societate civilă de drepturile omului care a stat acasă unită în faţa pericolului populismului. Organizaţii anti-corupţie, pentru drepturile femeilor, pentru drepturile copiilor, şi multe altele, au susţinut în ultimii trei ani egalitatea comunităţii LGBTQ şi au fost vitale în efortul comun de a proteja democraţia din România”, mai spune Asociatia Accept